DAG 9: 07 04 2025; van CARTAGENA naar LORCA
- Magda Kirsch
- 11 apr
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 dagen geleden
Ik blijf dus naar het warme zuiden fietsen, de Romeinen volgend langs de Via Augusta. Vandaag vroeg vertrokken om 8 uur stipt en het is nog echt fris, maar het wordt snel warm. In het begin volg ik een kleine binnenroute die mij over een Via Verde, een groene weg, of fietsroute helemaal van Cartagena naar Lorca brengt. Het wegje is makkelijk te vinden en er staat bij elke toegang dat de staat van de weg heel slecht is ten gevolge van het voorbije stormweer. Het is zo erg dat ik na 35 km op zoek ga naar de gewone secundaire weg en wat extra kilometers doe, gewoon om rustig te kunnen doorrijden en niet tussen de brokstukken en de modder te moeten laveren. Veel noemenswaardig is er niet onderweg: altijd maar fruit en groenten van alle soorten; Links en rechts in de verte telkens een sierra of berg- of heuvelketen ros- of rooskleurig. Altijd onder een stralende zon die op de middag toch al voor 25 tot 28 graden zorgt. Rond 12 uur eet ik, goed beschermd in de schaduw mijn stuk stokbrood op met Spaanse toespijs en overgoten door veel water. Tegen 13. 30 ben ik in Lorca in het hotel Felix, een nette kamer en een vriendelijke behulpzame dame aan de receptie. Mijn fiets kan gewoon in een vergaderruimte van het hotel staan met stopcontact dus mijn batterij moet er niet af.

Een van de mooie patriciërswoningen in Lorca
Na een korte pauze om me verfrissen vertrek ik naar het oude deel van de stad boven op een heuvel geleden. De stad staat bekend als de barokke stad want veel werd gebouwd of herbouwd in de barokstijl. Het meest opmerkelijke is het grote stadsplein waarnaast de Collegiale San Patriciokerk of St Patricks kerk staat Het duurde twee eeuwen, van de 17de tot de 18de eeuw om het gebouw af te krijgen en het mag er zijn . Aan de voorgevel natuurlijk in het midden st Patrick en in nissen enkele heiligen en bisschoppen. Bijzonder aan de drie ingansgportalen aan de westkant is dat de evangelie met het verhaal van Christus niet wordt afgebeeld. Alle drie de timpanen staan vol met barokke engeltjes; die van het middenportaal dragen de instrument van het lijden van Jezus christus. De andere schijnen zich gewoon te amuseren en Rientje vindt dat fijn. Een mooie kerk in een mooie rosse steen uit de streek.
Lorca: de San Patriciokerk
De kerk staat links van de grote markt. Aan de westkant van die markt staat een barok stadhuis dat veel later gebouwd is maar samen met de kerk een mooi geheel vormt. Dit geheel staat halverwege boven op een heuvel . Wat lager staat een Sint Jakobskerk, te herkennen aan het zwaard van Sint Jacob. Boven op de heuvel staat het fort dat door de eeuwen heen de grote weg beneden aan de grenzen tussen de Spaanse koninkrijken verdedigde of gebruikt werd als verdediging door de Moren of tegen de moren. Deze laatsten verloren hun laatste houvast rond 1492, het einde van de Reconquista. Ik stap tot zo hoog mogelijk om een mooie blik te werpen op de oude stad en de omgeving, met in de verte de sierras.

In het laagste deel van de stad en in de oplopende straten staan verschillende mooie patriciërshuizen met prachtige barokdeuren. Deze huizen werden omgebouwd tot musea of culturele centra. De San Domingo kerk is volledig afgebroken en alleen de kloostergang werd gered. Deze werd ingebouwd aan de rand van een tehuis voor bejaarden, wat wel mooi is.
Tegen 19 uur ben ik terug op mijn kamer: een stukje eten en dan in bed na een douche,
want morgenvroeg wacht me terug een flinke rit namelijk van 85 km van Lorca naar Los Gallardos aan de kust. Mijn benen hebben rust nodig want er wordt elke dag hard gefietst.
Lorca: een patriciërswoning, de ingebouwde kloostergang van San Domingo, het fort.
Comentarios