top of page
Foto van schrijverPeter Beernaert

DAG 13: RUSTDAG in BORDEAUX en BEZOEK AAN DE STAD, 15 km

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023

Ik sta op rond 7 uur na een verkwikkende nacht. Een snelle douche maakt me helemaal wakker. Floky laat ik zoals afgesproken slapen. Om 8 uur ben ik beneden en eerst ga ik samen met Christiane alle was insteken in de kelder. Daarna gaan we met zijn drieën zonder Floky die nog slaapt, eten: lekkere croissant, volkorenbrood, wat kaas en confituur die Christiane zelf maakt zoals die van sinaasappelen die heerlijk is. Een heerlijke kop koffie alleen voor mij want zij zijn beide liefhebbers van Rooibosch . Na het ontbijt is de was klaar en ik hang alles uit zodat alles tegen de avond droog zal zijn.


Daarna maakt ik me klaar en om 10 uur ben ik te voet de deur ut. Ik wandel de rue Benauge af en ik neem de Pont de Pierre over de Garonne rivier die recht naar het 18de-eeuwse palais de la Bourse leidt met zijn indrukwekkende fontein des Trois grâces uit 1869. Aan de overkant ga ik onmiddellijk richting Basiliek St Michel. De toren van 114 m staat er los van en is op dit ogenblik helemaal ingepakt gezien de restauratiewerken. De basiliek werd gebouwd van de 14de tot de 16de eeuw, in flamboyante gotische stijl. De kerk gaf zijn naam aan de buurt waarin ze zich bevindt. Zowel deze basiliek als de kathedraal Saint André die we later bezoeken hebben een toren die los staat van het kerkgebouw.



Palais de la Bourse, Fontein van de Drie Gratiën, Basiliek St Michel


In de zijbeuken zijn er 17 zijkapellen, elk gewijd aan een broederschap en met mooie kunstwerken. In de kapel van Saint-Jacques,1470 tot 1475, staat een houten 17de-eeuws altaarstuk. Er hangt ook een schilderij dat "de apotheose van St. Jacques" (1632) voorstelt. In de kapel is eveneens het graf van een pelgrim en de kapel is gewijd aan alle pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. In een andere kapel van Ferron is er een mooie graflegging/ kruisafneming. De kapel van Sint-Catharina toont duidelijk dat ze de patroonheilige van de zeelieden is. We zien ook een piëta uit de late 15de eeuw en een beeld van de heilige Ursula met onder haar mantel de maagdelijke martelaren van Keulen schuilt. In het schip ziet men een 18de-eeuwse preekstoel uit mahoniehout en marmeren panelen met bovenop Sint-Michaël, patroonheilige van de kerk.


Bordeaux, St Michel: Middenbeeuk, Kapel van St Jacob met het graf van een pelgrim,


Vele zerken in het schip zijn het bewijs van de aloude gewoonte om in de kerk de rijksten te begraven. Deze praktijk raakte in de loop van de 18de in onbruik om redenen van volksgezondheid. De glasramen zijn uit de 16de , de 19de en de 20ste eeuw. Een van de oudste is een "boom van Jesse" waar rode, gele en blauwe tinten domineren. De glas-in-loodramen van het koor, van de kunstenaar Max Ingrand, vervangen negentiende-eeuwse glas-in-loodramen die door bombardementen zijn verwoest.


Bordeaux, St Michel: Kruisafneming, Heilige Ursula, Glasraam


Daarna stap ik door naar de kathedraal van Saint-André de Bordeaux, gelegen op Place Pey-Berland. Ze werd ingewijd op 1 mei 1096 door paus Urbanus II, op tournee om de Eerste Kruistocht te prediken. Het is herbouwd in de gotische stijl van de 12de tot de 16de eeuw Hier werden twee koninklijke huwelijken gesloten: in 1137 het huwelijk van Eleonora van Aquitanië, toen 15 jaar, met de latere Lodewijk VII, koning van de Franken. Later scheidt ze van hem om Henry II Platagenet van Engeland te huwen en krijgen als zoon Richard Leeuwenhart. Het 2de huwelijke werd gesloten in november 1615, tussen Anna van Oostenrijk, infanta van Spanje, en Lodewijk XIII, koning van Frankrijk en Navarra. De stad is haar dankbaar omdat zij hen liet kennis maken met de chocolade die zij vanuit Spanje hier liet invoeren.



Bordeaux: St André Kathedraal, timpaan van het noordportaal en reliëf van de neerdaling ter helle


Het timpaan van het noordportaal s verdeeld in drie registers. Onderaan het Laatste Avondmaal. Daarboven de hemelvaart van Christus met de 12 apostelen. Aan de voeten van Christus ligt een symbolische Olijfberg. Bovenaan wordt God de Vader voorgesteld tussen twee engelen. De ene engel houdt een lijkwade vast, de ander een doornenkroon. De twee engelen dragen een maan en een zon zoals in vele laatste oordelen want hij is heerser over de aarde en het heelal.


Binnenin is er heel veel moois te zien zoals praalgraven van bisschoppen links en rechts van het schip. Ook schilderijen in het schip geschonken door Napoleon waaronder één van Jacob Jordaens dat gestolen was door Napoleon In Vlaanderen. Tegen de westmuur van de kerk achteraan twee mooie reliëfs: links de hemelvaart en rechts de neerdaling ter helle.

Vooraan in het koor rechts is een mooie kapel gewijd aan Carolus Borromeus die belangrijk was tijdens het Concilie van Trente dat de barok heel sterk stimuleerde. Zo wou de kerk tonen dat ze de meerdere was van de reformatie en de protestanten.


Bordeaux: St André Kathedraal/ Kapel van carrolus Borromeus, Kruisiging van Jordaens, gewelven


We zagen nog meer kerken in Bordeaux zoals de kerk van St Pierre en die van Sainte Eulalie en de Abdij van Ste Croix, maar de tijd en plaats ontbreekt om daar iets over te zeggen. Bordeaux is ook een aangename stad met vele kleine oude straatjes, pleinen en fonteinen die een fijne sfeer scheppen. Overal wordt uitleg gegeven op metalen platen op grond. Je kan de oude stad verlaten of binnenkomen langs de Porte Cailhau. onder de oude poort ligt een kopen plaat met duidelijk informatie over het feit dat je hier op de pelgrims route bent.

Terwijl ik kerken aan het bezoeken was heeft Floky lekker doorgeslapen tot 12 u 30.


Bordeaux: Porte Cailhou, gezellige straatjes, de imposante brug over de Garonne


Chrstiane heeft hem dan een lekker ontbijt gegeven. Voor hij zelf even de stad inliep kreeg hij nog een goed stuk pizza. Onderweg terug naar huis had ik voor hem nog vier wraps gekocht en die heeft hij bij zijn terugkeer ook al verorberd. Nu wacht hij op zijn avondmaal: gezonde eetlust van een zeventienjarige.


Christiane is, terwijl ik schrijf, lekker aan het koken. Dat kan ik al ruiken. het wordt een heerlijk maal. Floky en ik zijn hen bijzonder dankbaar dat we hier twee nachten zo gastvrij werden ontvangen. We hebben een boek over symbolen in de kunst en culturen voor het gekocht om hen te bedanken voor zoveel vriendelijkheid en gastvrijheid.



39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page